De veelvoorkomende verwarring tussen temperatuurkalibratie, -validatie en -mapping

De termen temperatuurkalibratie, temperatuurvalidatie en temperatuurmapping worden vaak door elkaar gehaald. Dit is logisch, ze hebben ten slotte allemaal betrekking op het meten van temperatuur. Toch zijn er grote verschillen. Het zijn drie verschillende processen die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan het nauwkeurig en betrouwbaar meten van temperaturen. Laten we deze termen bekijken, veelvoorkomende misvattingen uit de weg ruimen en de verschillen duidelijk maken.

Inhoudsopgave

Temperatuurkalibratie

Laten we beginnen met temperatuurkalibraties. Bij het uitvoeren van een temperatuurkalibratie worden de te kalibreren meetinstrumenten vergeleken met een werkstandaard om hun nauwkeurigheid te controleren en te corrigeren.

Een “werkstandaard” in de context van temperatuurkalibratie, -validatie, en -mapping verwijst naar een meetinstrument dat is geverifieerd en vergeleken met een referentie-instrument dat door een 3e partij is gecontroleerd tegen de Internationale Temperatuurschaal van 1990 (ITS-90). Dit betekent dat het referentie-instrument is gecontroleerd en gevalideerd volgens de normen en procedures om ervoor te zorgen dat er nauwkeurige en betrouwbare metingen mee worden uitgevoerd. Voordat een meetinstrument als “werkstandaard” wordt gebruikt, ondergaat het een uitgebreide kalibratie aan de hand van het referentie-instrument om te garanderen dat de meetresultaten consistent en correct zijn.

Het doel van kalibratie is om afwijkingen te minimaliseren en ervoor te zorgen dat meetinstrumenten voldoen aan de gestelde normen en specificaties. Door regelmatig kalibraties uit te voeren, kunnen we de integriteit van temperatuurmetingen waarborgen.

De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van temperatuurmetingen zijn van groot belang in sectoren zoals farmacie, voedingsmiddelen en laboratoria, waar zelfs kleine afwijkingen grote gevolgen kunnen hebben. Een goed uitgevoerde temperatuurkalibratie zorgt ervoor dat meetinstrumenten consistent en accuraat blijven werken, wat van groot belang is voor het handhaven van de productkwaliteit, veiligheid en wettelijke naleving.

Veelvoorkomende misvatting: Mensen denken dat als een meetinstrument ooit gekalibreerd is, deze voor altijd nauwkeurig zal blijven. Wij raden aan om kalibraties jaarlijks uit te laten voeren, meetinstrumenten zullen bij gebruik en na verloop van tijd afwijken.

Temperatuurvalidatie

Dan hebben we temperatuurvalidatie, een proces dat iets verder gaat. Validatie houdt in dat we verifiëren en documenteren dat apparaten zoals koelkasten, vriezers, stoven, incubators en ultra-low vriezers binnen de gespecificeerde temperatuurlimieten werken. Het is als een uitgebreide gezondheidscheck voor je apparatuur, waarbij je ervoor zorgt dat alles volgens de specificaties werkt. 

Het proces van temperatuurvalidatie bestaat uit meerdere stappen: het uitwerken van een uitgebreide documentatie van de meetresultaten en het maken van een beoordeling van de prestaties van het apparaat over een bepaalde periode. Hierdoor kunnen we niet alleen vaststellen dat het apparaat op een bepaald moment correct werkt, maar ook dat het over de tijd heen betrouwbaar blijft.

Bij temperatuurvalidatie worden dezelfde standaarden gebruikt die ook bij temperatuurkalibratie worden toegepast. Deze standaarden worden op verschillende punten binnen het temperatuur gecontroleerde apparaat geplaatst om een nauwkeurige meting van de temperatuurverdeling te krijgen. Er worden negen punten gemeten: acht hoeken en één centraal punt, met eventueel een extra standaard voor het meten van luchtvochtigheid. Zo tonen we aan dat het apparaat consistent presteert over het gehele volume.

Veelvoorkomende misvatting: Er wordt gedacht dat een temperatuurvalidatie alleen nodig is tijdens de eerste installatie van een apparaat. In werkelijkheid moeten validaties regelmatig worden herhaald, vooral na onderhoud, reparaties of belangrijke wijzigingen in de gebruiksomstandigheden, om te garanderen dat de apparatuur consistent blijft presteren volgens de normen.

Temperatuurmapping

En dan is er temperatuurmapping, een proces dat je kunt vergelijken met een grootschalige temperatuurvalidatie waarbij een temperatuurkaart van een ruimte wordt gemaakt. Dit houdt in dat meerdere werkstandaarden op strategische plaatsen worden geplaatst om de temperatuurverdeling binnen een ruimte te monitoren. Het doel is om te begrijpen hoe de temperatuur fluctueert op verschillende locaties en tijden. Dit is cruciaal in bijvoorbeeld magazijnen of koelruimtes, waar temperatuurvariaties de kwaliteit van opgeslagen producten kunnen beïnvloeden.

Veelvoorkomende misvatting: In sommige situaties zijn meerdere temperatuurmappings nodig, bijvoorbeeld bij het optreden van seizoensgebonden schommelingen. Dit betekent dat zowel zomer- als wintermapping uitgevoerd moet worden om te controleren hoe temperatuurverschillen in verschillende seizoenen de opslagomstandigheden beïnvloeden. Seizoensgebonden mapping helpt om te verzekeren dat de temperatuurcontrole het hele jaar door consistent blijft, ongeacht externe weersomstandigheden.

ISO 17025

Geaccrediteerde laboratoria hanteren strikte normen en procedures zoals vastgelegd in ISO 17025, een internationale norm voor de competentie van test- en kalibratielaboratoria. Deze norm waarborgt dat laboratoria technisch bekwaam zijn en beschikken over kwaliteitsborgingssystemen, essentieel voor het leveren van nauwkeurige en betrouwbare resultaten.

Re5al is in staat haar temperatuurkalibratie, -validatie en -mapping diensten uit te voeren in overeenstemming met ISO 17025, wat garandeert dat onze processen voldoen aan de hoogste internationale standaarden voor kwaliteit en precisie.

Conclusie

Het begrijpen van de verschillen tussen temperatuurkalibratie, -validatie en -mapping is essentieel voor instellingen die afhankelijk is van nauwkeurige temperatuurcontrole.

Temperatuurkalibratie zorgt voor de nauwkeurigheid van meetinstrumenten door deze te vergelijken met werkstandaarden.

Temperatuurvalidatie gaat verder door te verifiëren en te documenteren dat temperatuurgecontroleerde apparaten consistent binnen de gespecificeerde limieten werken.

Temperatuurmapping geeft inzicht in de temperatuurverdeling binnen een ruimte en helpt om seizoensgebonden variaties te identificeren en aan te pakken.

Live Demo

Ontdek zelf de mogelijkheden van ons meest geavanceerde bewakingssysteem.

Door op “LOG IN” te drukken wordt een nieuw venster geopend. Gebruik onderstaande gebruikersnaam en wachtwoord om toegang te krijgen tot de demo-omgeving.

Gebruikersnaam: Gebruikersnaam

Wachtwoord: Wachtwoord